Jak vitamín D posiluje naší imunitu?

V době pandemie se hodně mluví právě o vitaminu D. Především v souvislosti s jeho pozitivními účinky na imunitní systém. Vitamin D je ale pro naše tělo prospěšný i z jiných důvodů, o nichž bychom měli vědět.

Vitamínu D máme nedostatek

Bohužel právě nedostatkem vitaminu D trpí valná většina Čechů. Podle průzkumů má na světě asi jen 23 procent lidí adekvátní hladinu „déčka“ v krvi. Nedostatek se projevuje zhoršeným stavem kostí, bolestí kloubů, stresovými zlomeninami, svalovými křečemi, změnami nálad. Podle mnoha studií, které byly na toto téma provedeny, se ukazuje, že nízká hladina vitaminu D v těle úzce souvisí s kratší dobou života a má na svědomí pravděpodobně vznik srdečních chorob, cukrovky a rakoviny.

Kolik vitaminu D potřebujete?

Hodnoty, které vaše tělo potřebuje, souvisí s věkem. Podle odborníků by měl dospělý člověk přijmout zhruba 1000-2000 IU (mezinárodních jednotek) tohoto vitaminu denně. Pro aktivaci imunních procesů se doporučuje 2000 IU. Samozřejmě jiné dávky jsou pro kojence, děti, těhotné či ženy v menopauze, proto je vhodné poradit se s lékařem. Obézní lidé pak potřebují dávku až třikrát vyšší.

Vitamin D mám pomáhá chránit se před rakovinou

Vědci již nějakou dobu vědí, že vitamin D může zastavit růst některých rakovinných buněk v těle. Jedna studie zjistila, že lidé, kteří měli adekvátní hladinu vitaminu D, měli o 17 procent nižší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou. A dokonce i ti, kteří již rakovinu měli, měli vyšší šance na přežití, pokud měli v těle vyšší hladinu vitaminu D. To platilo zejména pro osoby s rakovinou žaludku a tlustého střeva.

Vitamin D posiluje kosti

Naše kosti se neobejdou bez vápníku, fosforu a vitaminu D. Ten pomáhá střevům vstřebávat vápník z potravy. Pokud by vám chyběl vitamin D, vápník by se vyloučil ledvinami. Nedostatek vitaminu D může u dospělých způsobit řídnutí kostí včetně zlomenin a osteoporózy.

Vitamin D je nezbytný pro imunitní systém

Jakmile vědci objevili význam vitaminu D pro zdraví kostí, velmi brzo si také všimli toho, že má vliv i na zlepšení imunity. Vitamin D posiluje obranyschopnost jak proti virům, tak proti bakteriím. Ještě v době, kdy neexistovala antibiotika, se používal vitamin D k léčbě pacientů s tuberkulózou. Vitamin D dokáže také správně regulovat imunitu v případech autoimunitních onemocnění, jako je roztroušená skleróza, kde je jednou z hlavních strategií prevence vysoká hladina vitaminu D. Je vhodné tedy vitamin D užívat nejen preventivně, ale i v okamžiku, kdy budete nachlazení.

Vitamin D podporuje hubnutí a snižuje riziko srdečních onemocnění

Nízké hladiny vitaminu D mohou vést k obezitě, což znamená, že správné množství vitaminu D vám pomůže naopak zhubnout. Jedna studie z roku 2009 zjistila souvislost mezi obezitou a nízkou hladinou vápníku u žen s nadváhou (a bez dostatku vitaminu D se vápník nevstřebá). Ty, které užívaly denně dostatečnou dávku vitaminu D a vápníku, zaznamenaly při hubnutí větší úspěch než ty, které je neužívaly. Vědci zjistili, že kombinace vápníku a vitaminu D může také potlačit chuť k jídlu. Další studie z roku 2009 zjistila, že u lidí s nadváhou, kteří užívali vitamin D v podobě doplňku stravy,  se snížilo také riziko vzniku srdečních onemocnění.

Zdroje vitaminu D

Samozřejmě nejvíce vitaminu D získáme ze slunečních paprsků, proces produkce vitaminu D v těle nastává až po zhruba 15 minutách pobytu na slunci. Odborníci proto doporučují pobyt na slunci alespoň dvakrát týdně po dobu 20 minut, to by nám mělo zajistit dostatek vitaminu D (získali bychom až 90 procent z celkového doporučeného denního množství a přirozeným způsobem). Jenže bohužel venku moc nejsme, na podzim slunce už moc nesvítí, proto je nutné konzumovat potraviny, které „déčko“ obsahují, a také potravinové doplňky. Vitamin D obsahují tresčí játra, mečoun, losos, slaneček, sardinky či sýry. Abyste však denně přijali aspoň 1000 IU, museli byste sníst 200 gramů lososa a 200 g ementálu, nebo 300 g sardinek a 1 kg másla. To se asi jen málokomu podaří. Proto je dobré sáhnout i po potravinových doplňcích.

Harmonelo Colostrum

Čistě přírodní tekutina s vitamínem D3 a K. K udržení správné funkce imunity a kostí je potřeba pochopit a poznat faktory, které vyvolávají nástup procesu stárnutí. Klíč úspěchu hledejme ve vitamínech K a D3. Přednostmi Colostra, jako hotové, ucelené potraviny, je obsah nezbytných vitaminů, nenasycených mastných kyselin, minerálů, aminokyselin, mléčných cukrů, růstových a imunitních látek.

Cena: 1250,–Kč

Vitamin D jako přírodní nepřítel COVIDU-19? Tento vzácný vitamin najdete v kvalitním lososovi!

„Vitamin D je významný pro správnou funkci imunitního systému. Byl prokázán jeho pozitivní vliv na snížení rizika virových infekcí dýchacích cest. Naše statistická analýza naznačuje možná podobnou účinnost i v případě COVID-19,“ uvedl doktor David Meltzer, vedoucí Nemocniční medicíny na prestižní Chicagské univerzitě.

Studii zaměřenou na působení vitaminu D v prevenci COVIDU-19 zkoumali i lékaři z Texaské univerzity veřejného zdraví. Ukázalo se, že by nedostatek vitaminu D mohl mít skutečně souvislost se zvýšenou úmrtností lidí nakažených koronavirem. Češi se pak řadí k národům, které ho mají nedostatek.

Skvělým zdrojem vitaminu D je maso z lososa, které navíc obsahuje cenné esenciální mastné kyseliny. Losos se řadí k tučnějším rybám, ale rybí tuk naopak prospívá srdci a pomáhá i vstřebatelnosti samotného vitaminu D (ten se rozpouští v tucích). Příroda si to umí zkrátka zařídit nejlépe. Rybu bychom měli podle výživových doporučení zařadit do svého jídelníčku zhruba 2x týdně.

Při výběru lososa však musíme dbát na kvalitu. Ta rozhoduje o tom, kolik vitaminu zkonzumujeme a jak účinně bude působit v našem těle. Lososi z farmových chovů, které nabízí běžně dostupné markety a obchody, mají v mase výrazně nižší množství vitaminu D. Nemluvě o řadě dalších nevhodných aditiv a chuti. Lososi z Moře v srdci Evropy žijí v tzv. »welfare«, které jim zajišťuje maximální zdraví a podmínky pro život. To se významně podepisuje mimo jiné na obsahu důležitých vitaminů a minerálů v mase, včetně tzv. »déčka«.

Proto dbejme na kvalitu lososa a potravin obecně, protože ta může mnohdy znamenat daleko víc, než by se možná zdálo…