Jak se pozná čistá pračka?

Vše o tomto nenápadném pomocníkovi, jehož péči byste měli dopřát i Vaší pračce.

Peru, pereš, pereme…

Věděli jste, že v roce 1906 sestrojil američan Alva Fischer první elektrickou pračku, a tím se zapsal nesmazatelně do historie? Ušetřil totiž neskutečnou dřinu a čas mnoha hospodyňkám po celém světě.

Dnes má elektrickou, respektive automatickou, pračku prakticky každá domácnost ve vyspělé společnosti. Například v ČR přesahuje vybavenost domácností pračkami 90 %.

Musím panu Fischerovi touto cestou poděkovat, protože pračka je pro mě, a jistě i pro Vás, jedním z nepostradatelných domácích spotřebičů! Představit si, že budeme prát v ruce a třeba na valše, už si dnes neumíme snad nikdo… Jak to ale je s péčí o tohoto pomocníka?


Jak funguje pračka?

Tak začněme pěkně popořádku – čistíte někdy svoji pračku? Možná si říkáte, proč čistit pračku, není to zbytečné? Přeci když se podíváte do bubnu, tak se zářivě leskne. Napadne Vás, že to tedy asi není potřeba… Nebojte se, také jsem to měla tak 😉

Pojďme se ale podívat na to, jak vlastně taková pračka funguje… Při každém praní se z oblečení uvolňují nečistoty a společně s plnidly a dalšími látkami z nekvalitních běžně dostupných pracích prostředků a gelů se v této směsi máchá prádlo. Po ukončení pracího cyklu a odstředění prádla pračka špinavou vodu vypustí. Bohužel ale vždycky v pračce nějaká vlhkost zůstane a spolu s ní tedy i zbytky pracích prostředků, nečistoty, mastnoty… Tohle je perfektní živná půda pro množení bakterií, růst plísní a v neposlední řadě k usazování vodního kamene…

Pokud se pračka nečistí, tak v té špíně perete… Prádlo tedy není a nemůže být ČISTÉ. Díky tomu vznikají různé kožní problémy, ale také se Vám může pokazit pračka, protože se zanáší. Čistit pravidelně pračku patří k běžnému úklidu a hygieně, stejně jako umytí WC.

To, co je třeba čistit, tedy není na první pohled vidět – je to totiž schované pod bubnem, v šuplíku, v hadičkách, v těsnící gumě…!


Jak se pozná čistá pračka?

Pračka musí především vonět!!!
Co cítíte, když otevřete dvířka Vaší pračky, šuplík anebo vyndáte právě vyprané prádlo? Cítíte jen příjemnou vůni pracího prostředku nebo aviváže?
Těsnící guma a sklo ve dvířkách pračky musí být po pracím cyklu bez mastnoty a nečistot.

Na právě vypraném prádle se neobjeví žádné záhadné skvrny a nečistoty, které na něm před praním nebyly.- Pokud je ohřívací těleso čisté bez usazenin, sníží se doba ohřevu a tím i energetická náročnost.

Pravidelně čištěná a udržovaná pračka má delší životnost a je bezporuchová.


A jak to chcete mít tedy Vy?

Teď už víte, že není všechno zlato, co se třpytí, a že čistá pračka se určitě nepozná podle lesklého bubnu 😊 

Položte si otázku „Chci mít prádlo čisté anebo vyprané?“ Pračka Vám ušetří hodně času, proto si zaslouží jednou za čas Vaši péči, stejně, jako ji věnujete např. autu.

Oproti výměně oleje je však čištění pračky přípravkem od Eurony zanedbatelná položka v rozpočtu – alespoň já tedy vždy při pravidelné prohlídce a výměně oleje v našem autě nechávám v servisu částku v řádech tisíců a čistič pračky oproti tomu nestojí téměř nic… 

Pojďme se tedy podívat, jak na to, protože s Euronou je to opravdu snadné!

Čím vyčistit pračku? Čističem pračky od Eurony!

Čistič pračky, 250 g

nr. 3013

Přednosti a vlastnosti

  • Perfektně odstraní usazeniny vodního kamene v bubnu pračky i v odpadním systému.
  • Zároveň odstraní usazeniny z plnidel pracích prášků (tato plnidla používají všichni výrobci pracích prášků běžně dostupných v maloobchodě)  a to v bubnu pračky i v odpadním systému.

Čistič pračky obsahuje kyselinu citronovou v kombinaci s iontovým inhibitorem, který rozbíjí hořečnato-vápenaté inkrustace vzniklé v důsledku tvrdé vody v pračce – tuto složku používají i stáčírny minerálních vod na čištění trubic.

Návod na použití

  • Nasypte obsah celého sáčku do prázdného bubnu pračky a nastavte teplotu na 60-90°C bez PŘEDPÍRKY.
  • Poté zapněte pračku a nechte běžet celý prací cyklus včetně máchání.
  • Používáte-li prací prostředky EURONA by CERNY, postačí tento čistič použít jen jednou, protože prací prostředky EURONA by CERNY neobsahují plnidla a zároveň obsahují složku LIMESCALE PROTECTION® na ochranu pračky před usazováním vodního kamene.
  • Jako prevenci však doporučujeme použít tento čistič jednou za rok.
  • V případě, že kombinujete různé druhy pracích prostředků běžně dostupných na trhu, pro důkladné a pravidelné vyčištění používejte tento čistič každé tři měsíce i více balení.

Čistič pračky si, stejně jako ostatní výrobky, objednáte z pohodlí domova a navíc s vlastním zákaznickým účtem i za výhodnější cenu.

Pokud si nejste jistí, jak správně čistič použít, obraťte se na svého poradce, jehož rady a péče je Vám vždy k dispozici 


Ještě několik tipů do začátku…

Přecházíte na praní pracími prostředky Eurony? Pak je nutné předem důkladně vyčistit pračku – jen s opravdu čistou pračkou totiž bude zajištěný dokonalý výsledek praní! Protože usazeniny z běžných pracích produktů neulpí na prvních várkách prádla.

Pokud jste pračku dosud nečistili, možná nebude stačit jedno balení, bude třeba provést čištění vícekrát po sobě.

Na běžnou údržbu už Vám pak stačí 1 čistič za rok a prát v Euroně, která plnidla neobsahuje a její výrobky pračku nezanáší.

POZOR! U starých praček zvažte, jestli čistič pračky použít. Je totiž úplně možné, že drží pohromadě různá těsnění díky jen usazeným vodním kamenem a nánosy nečistot!


Jak tedy na vlastní čištění a skutečně čisté prádlo?

Začněte s vyčištěním spodního filtru od zanesení – někdy se tam ukrývají poklady – knoflíky, mince, kamínky a také dost nečistot, to vše musí pryč…

Nezapomeňte také na důkladné vyčistění šuplíku – 1 polévkovou lžíci čističe nasypte do lahvičky s rozprašovačem a zalijte horkou vodou, vyndejte šuplík pračky, postříkejte ho roztokem a to i do otvoru. Nechte působit 30 minut a opakujte, dokud není šuplík i otvor pračky čistý, pokud je potřeba, očistěte ho mechanicky.

Zbylé krystalky čističe pračky nasypte do bubnu, zvolte program na 60-90°C (ideálně však na co nejvyšší teplotu) bez předpírky a nechte proběhnout celý prací cyklus včetně máchání, aby se uvolnily všechny nánosy. Máte-li možnost vypnout na pračce máchání, udělejte to. Zvýšíte účinnost čištění.

Pokud pračka po vyčištění hodně zapáchá, znamená to, že byla hodně zanesená a je potřeba čištění zopakovat (záleží, jak stará je pračka a jaké prášky jste dosud používali).

Po každém čištění je třeba zkontrolovat znovu spodní filtr, je totiž možné, že se čištěním uvolnilo větší množství vodního kamene.

Někdy je příčinou zápachu plíseň a je dobré po čističi pračky použít ještě Univerzálního multifukčního agenta (obj. č. 1021). Zvolte program s nejvyšší teplotou (ideálně 90°C) a spusťte jej bez pracího prášku, bez čističe a samozřejmě bez prádla. Jednu odměrku agenta rozpusťte v cca 0,2 l vroucí vody a jakmile je pračka během cyklu nahřátá, přilijte roztok přes dávkovací šuplík do pračky.

Pokud pračka stále zapáchá, je třeba důkladněji vyčistit odtokovou hadici – odsuňte pračku, odmontujte hadici a použijte opět Univerzálního multifunkčního agenta. Nechte vroucí roztok protéct, pročistíte celou hadici. Pozor – při čištění hadice horkým roztokem s agentem buďte velmi opatrní, ať se neopaříte!

Pro očištění těsnění okolo dvířek je možné použít Prostředek na ošetření pryžových částí pračky (obj. č. 3063 – KC 99 Kč/ 3,06 €), který navíc prodlužuje životnost pryžových materiálů (těsnění v pračce nebo na dveřích automobilu, zastřešení bazénů apod.). Pozor! Nepoužívat na dveře chladniček a mrazáků!

Pokud máte vypouštění odpadní vody z pračky do vany, nenechávejte ji zašpuntovanou, prostředek je potřeba nechat rychle protéct a vanu opláchnout – čistič je opravdu silný a mohl by narušit povrch vany!

Po čištění pračky doporučujeme prát v první várce raději tmavé prádlo a to z toho důvodu, že by se mohly ještě dodatečně při prvním „ostrém“ praní nějaké nečistoty uvolnit.


Jak často čistit?

Používáte-li prací prostředky EURONA by CERNY, postačí tento čistič použít jen jednou, protože prací prostředky EURONA by CERNY neobsahují plnidla a zároveň obsahují složku LIMESCALE PROTECTION® na ochranu pračky před usazováním vodního kamene.

Jako prevenci však doporučujeme použít tento čistič minimálně jednou za rok.

V případě, že kombinujete různé druhy pracích prostředků běžně dostupných na trhu, pro důkladné a pravidelné vyčištění používejte tento čistič každé tři měsíce.


A jak to vypadá při vlastním čištění?





Čistič pračky si, stejně jako ostatní výrobky, objednáte z pohodlí domova a navíc s vlastním zákaznickým účtem i za výhodnější cenu.