NATURAL PRODUCT

Označení Natural product zahrnuje nejen čisticí přípravky pro péči o dům, ale také kosmetické produkty, které ve svém složení neobsahují níže uvedené nežádoucí chemické látky.

  • Bez SLS/SLES
  • Bez parabenů
  • Bez alergenů
  • Bez syntetických barviv
  • Bez ropných derivátů

Produkty se symbolem Natural product jsou velmi vhodné především pro osoby s extrémně citlivou pokožkou, alergiemi na výše uvedené složky a ty, kteří vnímají vysoké nároky na ekologičnost a šetrnost jako součást svého životního stylu a filosofie.

Novými konzervačními systémy jsou:

  • Sodium Benzoate – sodná sůl kyseliny benzoové, která se přirozeně vyskytuje v ovoci – brusinkách, meruňkách, jablkách, dále pak v houbách, skořici, hřebíčku a některých mléčných produktech (jako výsledek bakteriálního kvašení) a čajích. Benzoát sodný se však vyrábí synteticky (např. neutralizací kyseliny benzoové s hydroxidem sodným). Má formu bezbarvého až bílého krystalického prášku (vloček či granulí) rozpustného ve vodě. Výjimečně prostupuje do pokožky, v těle se ale neusazuje a je rovnou metabolicky vyloučen. S kyselinou askorbovou (vitamin C) tvoří karcinogenní látku benzen, samotný ale není toxický ani karcinogenní. Používá se především jako složka konzervačního systému (i v potravinářství), povolená i v přírodní kosmetice. Je jednou z nejlevnějších konzervačních přísad vůbec. Má antimikrobiální účinky, zabraňuje množení bakterií, ale nezabíjí je. Je také lehce antimykotický, chrání před houbami, plísněmi a kvasinkami (v kyselém prostředí, tzn pH 4,5 a nižší). Je tedy citlivý na pH prostředí, ve kterém se nachází. V závislosti na pH se vždy upřednostňuje jedna z jeho vlastností, dá se tak považovat za nestálou, ale stále funkční látku. Nepatří mezi alergeny a jen u velmi citlivých jedinců může vyvolat kontaktní dermatitidu.
  • Potassium Sorbate – draselná sůl kyseliny sorbové. Používá se v syntetické podobě, velmi výjimečně ji najdeme v derivované přírodní formě. V kosmetických přípravcích nachází místo jako alternativa parabenů, funguje jako konzervační přísada (povolená v přírodní kosmetice). Má antimykotické účinky, zabraňuje tak růstu plísní, kvasinek a hub, ovšem nechrání před bakteriemi, zastavuje množení mikroorganismů a prodlužuje trvanlivost produktu. Nepatří mezi alergeny a jen u extrémně citlivých jedinců bylo zaznamenáno mírné podráždění.
  • Benzyl Alcohol – organický alkohol, který se přirozeně vyskytuje v ovoci (např. v meruňkách), čajích a silicích mnoha rostlin. Má nasládlou mandlovou vůni, ve větším množství funguje jako vonná látka. V přírodní kosmetice se používá jako konzervant a rozpouštědlo (snižuje hustotu produktu). Snadno se vstřebává do pokožky. Je antibakteriální, antiseptický, lehce anestetický, zabraňuje růstu mikroorganismů, zmírňuje pocit svědění a ulevuje od bolesti. V potravinářství se používá jako přísada do aromat pro likéry, aromatizovaná vína a další alkoholické nápoje, přidává i do cukrovinek, čokolád nebo jemného pečiva.
  • Ethylhexylycerin – derivát glycerinu, ovšem v konečné podobě tvoří syntetickou sloučeninu. Používá se především jako posilovač jiných konzervačních složek tím, že snižuje povrchové napětí na buněčných stěnách mikroorganismů a ty pak rychleji zanikají. Je to také neškodná alternativa za parabeny, na pokožku má zjemňující účinky a může lehce maskovat přirozený pach neparfemovaných složek. Je označený jako neškodný, jen u velmi citlivých jedinců může vyvolat kontaktní dermatitidu.

Náhrady za SLS/SLES:

  • Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – sůl sulfonátu sodného. Je to bledě žlutý až světle jantarový vodný roztok, který je dobře rozpustný ve vodě. Kromě kosmetického průmyslu se používá v zemědělství, v textilním průmyslu, v pracích prostředcích, ve stavebnictví, přidává se do hasicích pěn. Sodium C14-16 Olefin Sulfonate je poměrně dobrý čistič s vysokými pěnivými schopnostmi, který velmi dobře emulguje. Zlepšuje vzájemnou vazbu složek v produktu, tedy jeho konzistenci a flexibilitu. Přidává se do výrobků osobní a vlasové péče, ve které je vhodný obzvláště pro kudrnaté vlasy. Doposud nebylo prokázáno, že by byl karcinogenní nebo mutagenní. Má nízkou ekotoxicitu, v kosmetice se používá jen v mírných koncentracích.
  • Coco Glucoside – jemná, povrchově aktivní látka, která se vyrábí z kokosového oleje. Je to přírodní emulgátor (umožňuje smíchání dvou a více nemísitelných kapalin, např vodu a olej), pomáhá vytvářet pěnu a smývá z pleti nečistoty. Spojuje totiž vodní a olejovou složku v kosmetice, zatímco olej na sebe naváže všechny nečistoty, tak emulgátor pomáhá vše smýt z pokožky vodou. Coco glucoside se používá nejčastěji v čisticí kosmetice, najdete ho v šamponech, v odličovacích přípravcích nebo sprchových gelech. Vytváří velmi jemnou pěnu, nahrazuje v kosmetice chemické sulfáty (SLS, SLES), je plně biologicky odbouratelný, nevysušuje ani zbytečně nedráždí pokožku. Je vhodný i pro citlivou, suchou nebo podrážděnou pleť.
  • Lauryl Glucoside – povrchově aktivní, neiontová látka, která pomáhá sloučit dohromady vodu, oleje a nečistoty tak, aby mohla být pokožka bez problémů očištěna. Je vyrobena z glukózy a lauryl alkoholu, většinou syntetickou cestou. V přírodní kosmetice se používá jako tenzid, který dokáže nahradit sulfáty a další pěnivé chemikálie. Je tak často součástí čisticích produktů, šamponů nebo sprchových gelů. Vytváří bohatou pěnu a je vhodná i pro děti a citlivou kůži. Lauryl glucoside je šetrný k pokožce, nevysušuje a nedráždí a udžuje její rovnováhu. Navíc je biologicky odbouratelný a šetrný k životnímu prostředí.
  • Cocamidopropyl Betaine – může být získáván z kokosového oleje nebo jako syntetická látka v laboratoři. Látka je povolená u certifikátů přírodní kosmetiky ECOCERT a CPK a je považována za vhodnou pro všechny typy pleti. I když ojediněle v některých případech může být dráždivá a způsobovat začervenání pokožky. Cocamidopropyl betaine v kosmetice má čistící funkci, pomáhá přípravek napěnit a emulzifikovat, je to přírodní tenzid, a je tak častou součástí čistících gelů, vlasové kosmetiky nebo sprchových gelů. V přírodní kosmetice nahrazuje funkci sulfátů (SLS, SLES), je ale šetrnější a nevysušuje.
  • Cocamidopropyl Hydroxysultaine – syntetická povrchově aktivní látka odvozená od mastných kyselin kokosového oleje, hodnota jeho pH umožňuje aby byl kompatibilní s ostatními kationtovými, aniontovýmí a neiontovými povrchově aktivními látkami. Má dobré čistící vlastnosti, ale vzhledem k ostatním povrchově aktivním látkám je mírnější.                   
  • Glyceryl Oleate – vyskytuje se ve formě vloček (bílé až žluté barvy). Získává se z přirozeně se vyskytujících rostlinných olejů a tuků. Vytváří se esterifikací glycerinu a kyseliny olejové. Funguje jako emulgační přísada (spojuje olejovou a vodní bázi produktu) a snižuje povrchové napětí dalších složek. Působí jako změkčovadlo (změkčuje látku, která by se jinak těžko roztírala, činí ji poddajnější). Jeho další funkcí je zlepšovat hydrataci a zvlhčení pokožky, také na ni má zklidňující účinky. Najdete ho hlavně v dekorativní kosmetice, bývá součástí očních stínů, rtěnek nebo make-upů. Objevuje se ale i ve vlasové, tělové a pleťové kosmetice, kde pomáhá zlepšovat konzistenci produktů.
  • Glyceryl Stearate – bíle či krémově zbarvená, voskovitá, povrchově aktivní, pevná látka. Je odvozena z palmového jádra nebo třeba sojového oleje (takto vyrobená se nejčastěji používá v přírodní kosmetice), ale může pocházet i z živočišných zdrojů. Přirozeně se vyskytuje v lidském těle. Glyceryl stearate SE je forma Glyceryl stearátu, která navíc emulzifikuje. V kosmetice se používá jako emulgační činidlo. Glyceryl stearát najdeme v pleťových krémech a dalších produktech vlasové i dekorativní kosmetiky. Pomáhá zlepšovat vsakování krémů nebo olejů. Snižuje mastnotu olejů používaných v některých kosmetických výrobcích, zjemňuje a vyhlazuje pokožku, zvlhčuje ji, vytváří na kůži ochrannou vrstvu, která pomáhá předcházet dehydrataci. Zlepšuje celkovou hydrataci pokožky. Má ochranné účinky i proti volným radikálům a předčasnému stárnutí pleti.

Tímto symbolem jsou označeny následující produkty:

Eko Mimi

A další na webu: euronabycerny.com