LNĚNÝ OLEJ V BIO KVALITĚ
„Olej třetího tisíciletí” má žluto-zlatou barvu a jemně oříškovou chuť s hořkými podtóny. Kouzlit s ním můžete výhradně ve studené kuchyni. Vyroben s láskou a péčí.
HISTORIE
Už před více než 7000 lety
Benefity lněného semínka a produktů z něj jsou známé už více jak 7000 let. Samotný latinský název „Linum usitatissimum“ vypovídá o všestrannosti a užitečnosti této olejniny, z jejichž semínek se lněný olej získává.
Blahodárné účinky sepsal samotný Hippokrates
Známý Hippokrates, který je považován za otce medicíny, nedal na tento tekutý zázrak dopustit. Ve svých lékařských spisech Corpus Hippocraticum podrobně sepsal veškeré blahodárné účinky lněného oleje. V jednotlivých spisech jsou tak dohledatelné cenné informace a doporučení vztahující se jak k vnějšímu, tak vnitřnímu užití.
Ve svých lékařských spisech Corpus Hippocraticum podrobně sepsal veškeré blahodárné účinky lněného oleje. Ten pro tehdejší obyvatelstvo představoval první pomoc při problémech spojených s trávením, žaludečními koliky a s nepříjemnými hemeroidy. Známý byl také pro své hojivé a zklidňující účinky – potíraly se jím bolestivé rány a zanícené abscesy.
Dokonce ani výlisky, neboli odpadní produkt vznikající při lisování oleje, nepřišly nazmar. Díky své vysoké nutriční hodnotě se přidávaly do krmiva pro tehdejší dobytek.
PĚSTOVÁNÍ A PŮVOD
Lněný olej se řadí mezi ty nejvzácnější oleje
Len setý je poměrně známou a široce rozšířenou olejninou. Ve volné přírodě ho jen tak nepřehlédnete. Dorůstá totiž do výšky skoro jednoho metru a kvete nádhernými blankytně-modrými květy s jemně bílým nádechem.
Plodem lnu setého je rozpadavá, nebo uzavřená tobolka. Uvnitř tobolky jsou tmavohnědá zrníčka oválného tvaru, ze kterých se lisuje výsledný olej. Na litr kvalitního oleje se spotřebuje až 7 kg lněných semínek. Proto se lněný olej řadí do skupiny těch nejvzácnějších olejů.
Semínka, ze kterých lněný olej lisujeme, pochází z Indie.
SLOŽENÍ A VLASTNOSTI
Lněný olej se považuje za jeden z nejbohatších zdrojů esenciálních mastných kyselin. Vysloužil si tím i označení „olej třetího tisíciletí“. Výjimečnost tohoto žluto-zlatého oleje spočívá především ve vysokém obsahu omega-3 mastné kyseliny α-linolenové, která je zastoupena až z 55 %. Omega-6 mastná kyselina linolová tvoří 13 %. Tyto kyseliny tvoří nepostradatelnou součást vyváženého jídelníčku a přispívají tak k dosažení ideálního poměru přijatých esenciálních mastných kyselin.
Živinami nabitá potravina
Esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže vytvořit samo, proto je musíme přijímat ve stravě. Spolu s dalšími, v oleji obsaženými biologicky aktivními látkami, představuje tento RAW za studena lisovaný olej doslova živinami nabitou potravinu.
Pro komfort mužů i žen
Lněný olej přirozeně obsahuje rostlinné fytosteroly. Ty se podílejí na udržování normální hladiny cholesterolu v krvi. Dále obsahuje biologicky aktivní látky, díky kterým se lněný olej úzce spojuje s komfortem žen i mužů. Ženám napomáhá při problémech souvisejících s menopauzou a celkově má vliv na normální funkci prsou. Pro muže představuje významného pomocníka při nepříjemných potížích s prostatou.
Čtěte pozorně
Vysoký obsah esenciálních mastných kyselin sice stojí za výjimečnými nutričními vlastnostmi lněného oleje, avšak jejich značnou nevýhodou je, že snadno podléhají zkáze. Neprodleně po obdržení jej proto uskladněte do lednice a spotřebujte nejpozději do 3 měsíců. Po celou dobu skladování lněný olej taktéž ponechejte v originální lahvi z tmavého skla.
Kazící procesy doprovázející vznik vysoce hořké chuti jsou zcela přirozenou vlastností lněného oleje. Avšak správným skladováním lze nástup těchto procesů maximálně oddálit.
POUŽITÍ
V zeleninových a luštěninových salátech, na křupavý chléb, do jogurtu i tvarohu
Čerstvě lisovaný lněný olej je typický svou jemně oříškovou chutí s doznívajícími hořkými podtóny. Využívá se výhradně ve studené kuchyni, protože jeho tělu prospěšné látky jsou citlivé na vysoké teploty. Výborný je v kombinaci se studenými zeleninovými a luštěninovými saláty. Doporučujeme jím pokapat křupavý chléb nebo jiné oblíbené pečivo. Lžíci lněného oleje můžete vmíchat také do jogurtu a tvarohu.
Český botanický název: Len setý
Anglický název: Linseed oil
Latinský název: Linum Usitatissimum Seed Oil
Vyrobeno: Česká republika
ZDROJE
[1] MEMON, M Ashraf et al., 2016. Trachyspermum Ammi and Linum Usitatissimum are medicinal herbs used as hypolipidemic agents which protect against coronary artery disease. Medeniyet Medical Journal. 31(4), 282–286.
[2] GUI, Bo et al., 2012. Identification and Quantification of Cyclolinopeptides in Five Flaxseed Cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 60(35), 8571–8579.
[3] DE SOUZA FRANCO, Eryvelton et al., 2012. Effect of a Semisolid Formulation of Linum usitatissimum L. (Linseed) Oil on the Repair of Skin Wounds. Research Article. 1–7.
[4] OMAH, B. Dave, Edward O. KENASCHUK a Giuseppe MAZZA, 1997. Tocopherols in Flaxseed. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 45, 2076–2080.
ø výživové údaje
Na 100 ml | |
---|---|
Energetická hodnota | 3367 kJ / 819 kcal |
Tuky | 100 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 8,5 g |
Sacharidy | 0 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | <0,1 g |