Esencialní oleje

Esenciální oleje vhodné pro podporu jater, žlučníku a jarní detox

Pro detox použij jednodruhové EO:

* bergamot – uvolnění, odpočinek, povznesení, osviežujíci, antidepresivní, rozhýbává stagnovanou čchi jater/ pečene, harmonizuje čchi jater/ pečene, skvělý při křečích v trávicím traktu i při nervovém napětí, frustraci a vznětlivosti – zchlazuje nadměrný jang jater/pečene. Výborně se podporuje a doplňuje s levandulí.

* citron – odstraňuje horkost z přepracovaných jater/pečene, čím uvolňuje nevolnost, bolest hlavy, podrážděnost a nespavost. Rozpouští žlučníkové kameny, detoxikuje, pomáhá snižovat obezitu, celulitidu a cholesterol. Osvěžuje, čistí a pozvedá intelekt.

* grapefruit – také zchlazuje nadměrný jang a horkost jater a rozhýbává stagnovanou jaterní/pečeňovou čchi. Tím uvolňuje zácpu, břišní křeče a nevolnost. Oživuje čchi, uvolňuje podrážděnost, odvodňuje a odbourává tuky a čistí krev. Čistí ledviny, lymfu a oběhový systém. Pomáhá mírnit akné. Uvolňuje napětí, frustraci i smutek a je dobým pomocníkem tam, kde frustraci a stres zaháníme přílišným jídlem a umí nás podpořit, abychom se vymanili ze sebeobviňování.

* heřmánek – uklidňuje a napomáhá přijetí. Uvolňuje stagnovanou čchi, napětí a bolest při menstruaci, chronický stres, nespavost, zácpu i bolesti hlavy. I heřmánek zmírňuje přílišnou horkost na játrech a má silné protizánětlivé účinky. Pomáhá usměrnit naše ego a posiluje sebekontrolu. Léčí zranění vnitřního dítěte. Patří k dražším esenciálním olejům.

* levandule – uklidňuje, uvolňuje napětí i smutek, mírní stres i záněty a podporuje spánek. Reguluje a chladí přehřátá játra a uvolňuje stagnovanou čchi jater/pečene, tiší bolesti hlavy a migrény a pomáhá při zácpě. Snižuje vysoký krevní tlak i bušení srdce. Je prospěšná pro zánětlivé projevy na pokožce. Napomáhá emocionální i duševní rovnováze, zklidňuje emoce a podrážděnost. Pomáhá překonat zaběhnuté vzorce myšlení a chování.

* pomeranč – dodává optimismus, symbolizuje štěstí. Rozhýbává stagnující čchi jater/pečene i žaludku a podporuje tvorbu žluči, čím napomáhá trávení. Potlačuje nevolnost, bolesti hlavy, nervové napětí i nespavost. Rozptyluje smutek a frustraci a navozuje pocit radosti a optimismu.

* řebříček (myší chvost) – ochrana, uklidnění, léčení. Stimuluje jaterní/pečeňovou čchi a rozhýbává stagnace. Tím podporuje tvorbu žluči, napomáhá trávení a uklidňuje podrážděné střevo. Mírní křeče i záněty a také menstruační bolesti. Řebříčej je velmi širokospektrální bylina a pomáhá téměř všude. Je to ochranná rostlina, která umí konsolidovat auru, uvolňuje blokované emoce, potlačený hněv, roztrpčení a mrzutost.

* smil (slamiha) – silně léčivý pro žlučník a játra, reguluje tok energie čchi i krve, podporuje vylučování žluči a má protikřečové účinky. Odstraňuje horkost a léčí záněty. Pomáhá při bolestech hlavy, migrénách, svalových bolestech a křečích i křečových žilách. Pomáhá i při podrážděnosti, špatné náladě i přílišné potřebě mít vše pod kontrolou. Uvolňuje frustraci a stres a umožňuje proniknout až k nejhlouběji skrytým emocím plynoucím z odporu a tvrdohlavosti. Navrací schopnost soucitu.

*fenykl – prohřívá a uvolňuje trávení, je močopudný a zeštíhluje, podporuje dlouhověkost, posiluje a stimuluje čchi žaludku a střev, pomáhá při nadýmání, říhání a zácpě. Uvolňuje plíce, kašel a hleny. Vyživuje slezinu/slinivku a ledviny, odvádí nadbytečné tekutiny i tuky. Napomáhá sebevyjádření, komunikaci a uvolňuje zacyklenou mysl. Pomáhá uvolnit emoce uzamknuté hluboko vevnitř.

Pro detox je změň stravu, s doplňky stravy urychlíte harmonii těla, zařaďte cvičení, pár jogínských technik, meditací a k rituálů budeme hojně používat esecionální oleje 🙂 Ať máme všichni krásné voňavé jaro v radosti, zdraví, vitalitě a lehkosti 💚