Jak se s věkem mění střevní mikrobiom a zlatá pravidla, pro zdravá střeva

Udržování dobrých bakterií ve střevech je klíčové pro zdraví, bez ohledu na věk. I když se může zdát, že střevní mikrobiom je zcela schopen regenerace a jednoduše nikdy nestárne, bohužel tomu tak není. Četné studie ukázaly, že mikrobiom starších lidí je méně schopný zpracovávat vlákninu a produkovat mastné kyseliny s krátkým řetězcem, než mikrobiom mladšího člověka – cca ve 30 letech.

Vláknina je však bezpochyby korunním skvostem střevního zdraví, ať už je vám 30 nebo 60 let. Pravdou však je, že rozmanitost dobrých bakterií má tendenci klesat s věkem člověka. Snížení rozmanitosti dobrých bakterií pravděpodobně souvisí se změnami životního stylu, ke kterým dochází, jak lidé stárnou. Některé změny jsou neúmyslné.

Někteří starší lidé mohou mít problémy se zuby nebo nedostatek slin, tudíž pozvolna vyřazují některá jídla ze své stravy. Jiní mají zase pozměněný čich nebo chuť a v důsledku toho zužují stravovací preference, což snižuje rozmanitost jejich stravy. Naštěstí existuje spousta věcí, které lze udělat, aby střevní bakterie prosperovaly i v pozdějším věku. Je to:

  • vyhýbání se zbytečnému užívání antibiotik
  • rozmanitá strava
  • zaměření se na probiotické potraviny a doplňky stravy
  • a zůstat aktivní, což souvisí s posilováním zdraví střev

Mít zdravý a plně funkční mikrobiom je základním kamenem pro celkové zdraví. Zdravé střevo zajišťuje více energie a odstraňuje škodlivé bakterie.

Zlatá pravidla pro zdraví střev

  • Nepřejídat se a nepřetěžovat trávicí systém
  • Velmi doporučovaný je i občasný přerušovaný půst
  • Zaměřit se na kvalitní, pestrou a vyváženou stravu
  • Omezení rafinovaných cukrů – udržujte čistý jídelníček, žádné polotovary
  • Konzumace potravin bohatých na antioxidanty
  • Dostatek vlákniny (ne málo a ne příliš)
  • Minimalizovat stres ze svého života
  • Antibiotika užívat jen opravdu v nutném případě. Když už je budete užívat, dopřejte si po léčbě ATB kvalitní tekuté probiotické doplňky stravy
  • Zaměřit se na probiotické potraviny a doplňky stravy Probio, Bifi či Lacto
  • Dodržovat pitný režim
  • Pravidelný pohyb – aktivní život
  • Jíst pomalu a pořádně žvýkat každé sousto
  • testem mikrobiomu se zjistí věk mikrobioty člověka a zjistí se zda není-li narušený stav vašeho střevního systému.

Hladké zažívání po celý den

Chutný sirup na bázi prebiotické rozpustné vlákniny z čekanky. Obsahuje jedinečnou kombinaci 12 probiotických kmenů. Probiotika jsou šetrně ošetřena tzv. tyndalizační technologií, nedochází tak k narušení probiotického účinku a přátelské bakterie si zachovávají svůj účinek.
Uvádíme na trh zcela nový doplněk stravy, jehož hlavním cílem je působit příznivě na střevní mikrobiotu – napomáhá k udržení jejího normálního stavu a zároveň k lepší a hladší průchodnosti střev. Jednou z největších výhod je pak možnost použití i v nestandardních případech, kdy není doporučeno užívat běžně dostupná probiotika.

Hlavní výhody:

  •      Sirup se rychle vstřebává – vysoká biologická dostupnost aktivních složek
  •      Jednoduché použití
  •      Bez lepku a mléčných složek
  •      Slazeno rozpustnou vlákninou a steviol-glykosidy získanými z rostliny stévie
  •      Podporuje zvýšení četnosti stolice a pravidelné vyprazdňování
  •      Produkt je posílen čistým inulinem, který vytváří silný synergický efekt na přátelské střevní bakterie
  •      Nízký glykemický index

Složení aktivních látek:

Harmonelo Probio obsahuje vyvážený komplex 12 různých probiotických kmenů* v počtu 10 miliard přátelských bakterií v základní denní dávce. Čekanková vláknina 2,7 g v denní dávce. Steviol-glykosidy (stévie) 10 mg.

Čemu přispívá Harmonelo Probio:

  •      Normálnímu stavu střevní mikrobioty
  •      Lepší a hladší průchodnosti střev
  •      Zvýšení četnosti stolice