Jak to je s vitamínem K?

Vitamin K – vitamín rozpustný v tucích. Je to obecný název pro skupinu vitamínů K1, K2, K3. Označení “K” je odvozeno od německého slova “Koagulation” (srážení krve, srážlivost). Byl objeven v r.. 1930 dánskými vědci. Je nezbytný pro funkci některých bílkovin, podílejících se na srážení krve a potřebný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu bílkovin cévní stěny. Není citlivý na teplo, ale podléhá změnám, působením silných kyselin a oxidantů.

Jak to je s vitamínem K?

Existují dvě, přirozeně se vyskytující, formy vitaminu K:

  • vitamín K1 (fylochinón) – syntetizován rostlinami, využívaný při srážení krve
  • vitamín K2 (menachinón) – produkovaný bakteriemi, má důležitou úlohu v nekoagulačných dějích (metabolismus a mineralizace kostí, buněčný růst a metabolismus buněčné cévní stěny.) Vyskytuje se v jiných orgánech jako v játrech a to ve vyšších koncentracích než fylochinón.

Jeho syntetická forma se nazývá vitamin K3 (menadión) – je vhodný jen pro zvířata (přidává se do zvířecích krmiv).

Přirozené vitamíny K1 a K2 jsou rozpustné v tucích a pro optimální vstřebávání potřebují přítomnost žluče a pankreatické šťávy. Vstřebává se v tenkém střevě. Nehromadí se ve větším množství v žádném orgánu lidského těla a proto je ho potřeba doplňovat denně v potravě.

Funkce vitamínu K

Vitamín K je v organismu využíván různým způsobem:

  • je nezbytný pro srážení krve (syntézu protrombinu)
  • potřebný k regeneraci kostí jestliže vstřebávání vápníku (syntéze osteokalcinu)
  • pomáhá při trombóze věnčitých cév
  • podporuje správnou funkci jater
  • působí preventivně proti infekcím u dětí
  • působí preventivně proti zhoubným nádorům
  • podporuje dlouhověkost

Jeho správný účinek ovlivňují antibiotika, RTG záření, přebytek vitamínů A a E, alkohol a minerální oleje.

Kde vitamín K najdeme?

Nejvyšší koncentrace vitaminu K se nachází:

  • tmavá listová zelenina – kapusta, špenát, zelený salát
  • zelí, kysané zelí
  • petržel
  • brokolice
  • oves
  • žito
  • pšenice
  • sójové boby
  • fazole
  • zelený čaj
  • kopřiva
  • vejce

Nedostatek vitamínu K

Snížená srážlivost krve, krvácení z nosu, pokles počtu krevních destiček.

Nadbytek vitamínu K

Při případném nadbytku může nastat pocení, horečka, nechutenství, možná porucha krevního obrazu a alergické kožní reakce. I když je vitamin K rozpustný v tucích, v organismu je uchován jen v malém množství. Bez pravidelného denního příjmu je jeho zásoba rychle vyčerpaná, ale tělo si ho v tzv. cyklu vitaminu K dokáže recyklovat.

Rizikové skupiny

  • pacienti užívající antagonisty vitaminu K (látky bránící účinku dané látky – například antikoagulancia)
  • jednotlivci s onemocněním nebo významným poškozením jater
  • jedinci s poruchami absorpce tuku
  • ženy po menopauze
  • novorozenci