Domácí nakládaná zelenina je zdravá i chutná

Fermentovaná alias kvašená zelenina zažívá světový comeback. Vyrobte si vlastní “pickles”!Také máte pocit, že poslední dobou v gastronomii neustále narážíte na slovíčko “pickles” nebo na jeho český ekvivalent – kvašenou zeleninu? Něco na tom bude. Prastarý způsob konzervace potravin kvašením totiž zažívá obrovský comeback a není divu. Jakou zeleninu můžete kvasit?˶Protože během kvašení zelenina mírně měkne, doporučuji volit tvrdší druhy a ideálně takové, které obsahují dostatek cukru, díky kterému se tvoří kyselina mléčná. Ideální je zelí, mrkev, cibule, červená řepa, květák, brokolice, kedlubna, ředkvičky a samozřejmě okurky.” Výhodou je, že si klidně každý týden můžete zakvasit jinou kombinaci, takže se vám pickles jen tak neomrzí. Recept na Pickles – Kysaná zelenina, pikles > dávám tam co najdu na zahradě, i divoké čerstvé některé bylinky, kopr, je to vynikající a dávají tomu dobrou pikantní chuť. Přidávám i výhonky cukin i květy. Jsou velice zdravé. Do mísy dám různou zeleninu posypu lžíci soli a lžíci cukru zamíchám promačkám nechám stát, potit asi hodinu až dvě hodinky, potom nacpu do sklenice jako když děláte kysané zelí, zatížíte aby byla šťáva vytlačena nad zeleninu, zakryjete folii na gumičku nebo míčkem určené na zvýšení od Tescomy a necháte na lince stát. Asi za 3 až 5 dnů podle teploty okolí pěkně kysat a můžete už jíst. U nás v Missouri prodávají v zelenině svazky výhonku od cukín, dýni, i vršky hrachových větviček, batátové listy, a jiných zelenin, tak si to sama pěstuji a jiné to na různé způsoby. Zatížím kameny např. křemen (ne žulu), ty mají taky své minerály co prospívají zdraví.

Nezapomeň zeleninu omýt speciálním mýdle na ovoce a zeleninu

Fermentované potraviny

Fermentované výrobky do jídelníčku jednoznačně patří. Pokud doma kvasíte, je to jen dobře a pokračujte v tom prosím – jen vás v tom podpořím. Strava náš střevní mikrobiom ovlivňuje z více než 50%. Každý jedinec má však střevní mikrobiom jiný. Antibiotické léčby, nezdravá strava, kouření, přemíra čistoty, chemické látky (herbcidy, pesticidy) proto doporučuji vždy zeleninu omýt speciálním mýdlem na ovoce a zeleninu i některé léky mají na náš mikrobiom velmi negativní vliv. Ano, bohužel žijeme v moderní době plné stresu, antibiotik i konzervantů a na to již v některých případech vyvážená strava, zelí ani kefíry nestačí.