Eurona a ekologie

Velmi často se setkávám s tvrzením, že EURONA obsahuje samé škodlivé látky, složení rozhodně není ekologické a bio.
Ráda bych uvedla tato tvrzení na pravou míru a vysvětlila Vám rozdíl mezi ekologickými prostředky, bio prostředky a ekologicky šetrnými prostředky.
Zároveň zde uvedu vlastní zkušenosti, jak lze s Euronou ušetřit peníze a dopady na životní prostředí.

EURONA by CERNY je česká společnost zabývající se výrobou a distribucí ekologicky šetrné bytové a tělové drogerie.
Z 80% jsou složky těchto výrobků odbouratelné v přírodě do 15 dnů, zcela se odbourají do 4 týdnů.
Všechny receptury produktů Eurona jsou vyvinuty s cílem dosáhnout dokonalého poměru kvality, účinnosti a uživatelské praktičnosti, s maximálním ohledem na přírodu a ekologickou šetrnost.
Nepoužívají plnidla ani agresivní složky, které škodí přírodě a zdraví.
Produkty Eurona jsou vysoce koncentrované, dávkují se v minimálním množství a díky tomu se výrazně snižují dopady na životní prostředí ve srovnání s konvenčními produkty z drogerie.
Eurona nedeklaruje striktní ekologii, jako některé jiné značky; není založena na čistě přírodním složení, i když i takové výrobky v současnosti nabízí. Jejím cílem je nabízet 100% funkční produkty pro domácnost, se kterými je radost pracovat bez výčitek a obav o zdraví a prostředí, ve kterém žijeme. Vše je otázkou volby.
Všechny výrobky Eurona (vyjma Prostředku na čištění odpadů, který obsahuje hydroxid sodný) lze používat do čističek odpadních vod – nemusíte tedy řešit, zda budete v daný den prát či mýt nádobí.

Dokonce je některými výrobci ČOV doporučována.

Ekologicky šetrný výrobek/služba
Ekoznačení (ecolabelling) je označování výrobků a služeb, které jsou v průběhu celého životního cyklu prokazatelně šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale i ke zdraví spotřebitele. Jejich kvalita přitom zůstává na velmi vysoké úrovni.
V České republice se udělují tři typy ekoznaček: Ekologicky šetrný výrobek, Ekologicky šetrná služba a Ekoznačka EU.


Ekoznačky přinášejí spotřebiteli:
věrohodnou a srozumitelnou informaci o vlastnostech výrobku a o jeho vlivu na životní prostředí
záruku, že u označeného výrobku jsou omezeny nepříznivé vlivy na životní prostředí
záruku zdravotní nezávadnosti a kvality produktu
snadnější orientaci na trhu v široké škále téměř rovnocenných výrobků se stejnou funkcí
úsporu peněz, protože je zaručena jejich kvalita a trvanlivost
Ekoznačky umožňují spotřebiteli nakupovat s jistotou. Věrohodnost ekoznaček je garantována Ministerstvem životního prostředí.
Aby byl výrobek uznán jako ekologicky šetrný, musí se ve vakuu rozložit do 28 dní – Eurona se rozkládá do 15 dní.
Odbouratelnost lze doložit na základě testů provedených v rámci ekocertifikace – biodegradabilita je odborně testována a oficiálně deklarována certifikovanou laboratoří.
Testy biologické rozložitelnosti jsou velmi nákladné a kdybychom je měli provádět pro každý výrobek, je to pro nás z ekonomického hlediska nemožné. Proto je nutné, pokud chceme oficiální stanovisko, opřít se o testy provedené v rámci ekocertifikace.

CO EURONA NEOBSAHUJE?

FOSFÁTY – fosfáty jsou obsaženy v běžných prostředcích do myček nádobí dostupných na trhu. Dostávají se do odpadních vod, proto čističky nejsou schopny snížit jejich kontaminaci ve vodě. Dostanou se tak až do přírodních vod, kde způsobují šíření toxických sinic.
Fosfáty (fosforečnany) jsou soli kyseliny fosforečné. To je možná pro mnohé nezajímavá a nudná informace. Proč se ale vyhláškou začalo regulovat množství fosfátů v pracích prášcích?
Dostávají do kanalizace a pak následně do potoků a řek. Málokterá čistička odpadních vod fosfor odstraňuje (i když to umíme).
Pokud milujete koupání v rybnících, přehradách a jezerech, už víte, že v polovině léta se barva změní v odporně brčálovou. Takhle ji vybarví sinice a my si na “koupačku” můžeme nechat zajít chuť. Sinice fosfor milují a naše vykrmování se jim opravdu líbí. Vyloženě rostou jako z vody (přesněji z fosforu).
Vyhláškou nejsou omezené fosfáty například v přípravcích do myčky!

CHLÓR – běžně se používá v řadě levných bělidel, pracích a dezinfekčních prostředcích. Dráždí oči, kůži i dýchací ústrojí. Výpary chlóru se drží v největší koncentraci do jednoho metru nad zemí – tím jsou nejvíce ohroženy malé děti a domácí zvířata. Negativně působí na prospěšné bakterie v ekologických čističkách odpadních vod a již v malých koncentracích vážně ohrožuje životní prostředí. O chlóru všichni víme, že účinně ničí mikroorganismy. Když to tak skvěle umí, neničí taky náhodou nás i přírodu? Odpovědět si můžete sami. Na to stačí selský rozum.
Už si i vrabci štěbetají, že chlór stojí za alergií, bolestmi hlavy a také zvyšuje výskyt tzv. kardiovaskulárních nemocí, zkoumá se i vliv na vznik rakoviny – nemusíme čekat, až to vědci potvrdí.
Odmašťuje naši kůži, dráždí dýchací cesty (horní i dolní), můžeme pociťovat tlak na prsou… No chcete přípravky s chlórem opravdu používat? Já ne.
Pokud používáme v domácnosti přípravky s chlórem, dráždí nám oči a astma pro něj není neznámá.
Ne nadarmo se používal jako bojová látka.

FORMALDEHYDY – jedná se o uměle vytvořené a velmi agresivní konzervanty sloužící pro výrobu čisticích a pracích prostředků. Vyvolávají vznik alergií, bolesti hlavy, dráždí sliznice, způsobují žízeň a únavu. Bohužel jsou však potřebné pro udržení kvality tekutých výrobků, a proto je najdeme v mnoha běžných komerčních přípravcích.
Formaldehyd je vysoce toxický pro všechny živočichy (lidi nevyjímaje). I nízké koncentrace nás mohou pěkně dráždit. Ekologa, že se používá a laika tím, že se ho nadýchá.
To ještě není vše. Formaldehyd se řadí mezi karcinogenní (rakovinotvorné) látky.
Nás (myslím lidí) otravuje také tím, že může být příčinou alergických reakcí. Asi jste si všimli, jak nám pěkně narůstá počet atopiků.
Jedním důvodů, proč se používá, je desinfekční a čistící účinek. Ovšem chceme formaldehyd používat za tuto cenu?

PERBORÁTY – čisticí složka a vynikající bělidlo používané do pracích prostředků a myček nádobí. Představují však nebezpečí pro živé organismy a ve vyšších dávkách jsou považovány za vážnou hrozbu. Perboráty se používají, aby naše nažloutlé prádlo bělostně zářilo. Asi znáte reklamní slogan: “Bílá bělejší”.
Tu bělost ovšem pěkně schytá příroda. Dostane hned dvě rány. Jednak už z názvu slyšíte, že je v perborátu bór. Ten je toxický pro mnoho ryb a vodní rostliny. To ovšem ale není vše. Aby perboritan pěkně bělil do bělejší než bílé při všech teplotách, přidávají se k němu další složky. Problematická je hlavně EDTA (kyselina ethylendiamintetraoctová) a fosfonáty. Už si asi opět připadáte jak na hodině chemie. Jde o to, že pak čistička nečistí, jak má a… to už si domyslíte nebo si vystačíte s tím, že perboráty pokud možno ne.
Bělící efekt má v perboritanu kyslík. K bělení bór není potřeba (a ty další přísady).
Eurona využívá kyslík bez obsahu perboritanu (bóru).

PLNIDLA – jedná se o látky, které nemají žádný prací význam, pouze zvětšují objem výrobku a jsou velmi laciná surovina.
Nejčastěji se jedná o síran sodný, drcené sklo, drcené peří…
Plnidla pouze nafukují objem pracího prášku, tím zvětšují i jeho dávkování. Plnidla se špatně rozpouštějí i máchají, ucpávají filtry pračky, odtokové hadice i pračku samotnou. Zůstávají ve vláknech prádla. Mohou pak způsobovat alergické reakce.
Plnidlo je udáváno na prvním místě ve složení pracího prášku, protože je ho tam největší podíl. Dávkování musí být pak mnohonásobně větší než u pracích prostředků bez plnidel (většinou 150 – 200 ml). Viz obrázek – ukázka dávkování běžného pracího prostředku (150 – 200 ml na jeden prací cyklus) a dávkování pracích prášků Eurona (20 – 30 ml na jeden prací cyklus).

Zde pohled na čistou a plnidly zanesenou tkaninu pod mikroskopem.

KONCENTRÁTY
Koncentrát je vysoce účinný přípravek s maximálním obsahem aktivních látek. Jedná se o přípravky, které byly objemově redukovány odstraněním tekutiny a zbyly pouze látky potřebné k danému účelu.
Eurona neprodává vodou rozředěné výrobky, naředíte si je sami doma. Výrobky EURONA by CERNY se ředí automaticky vodou pouze v případě, aby byl výrobek použitelný k danému účelu.
V případě výrobků, které se neředí, se používá velmi malé množství.
Díky koncentrátům šetříme místo, čas, peníze i životní prostředí – nespotřebujeme tolik obalů jako u vodou rozředěných výrobků.

K účelu ředění prodává Eurona ředící láhve z kvalitního plastu. Ředící láhve obsahuje rozprašovač, aby bylo následné použití jednodušší.
Ředící láhev lze zakoupit za 29,- Kč pod kódem 4001.
Doporučujeme ji zakoupit k:
univerzálnímu úklidovému prostředku – ředění 1:9 (50 ml koncentrátu na 450 ml vody) či dokonce 1:24 (20 ml koncentrátu na 480 ml vody)
čističi kuchyní – ředění 1:3
čističi koupelen – ředění 1:3
čističi oken – ředění 1:3
odstraňovači cementových a vápenatých povlaků – ředění 1:1
multifunkčnímu agentovi – při přímé aplikaci na plísně či spáry mezi dlaždicemi
bioaktivnímu odstraňovači skvrn – při přímé aplikaci (např. na pot)

ZMĚNY VE SLOŽENÍ VÝROBKŮ
Během posledních několika období jsme v katalogu EURONA by CERNY zavedli velké množství změn v recepturách, které jen svým objemem svědčí o tom, že se vždy budeme zabývat jejich šetrností k životnímu prostředí a zachováním té nejvyšší kvality v péči o domácnost a kosmetice.
Konkrétně se jedná o tyto body:
Odstranění konzervačních látek (parabenů) ze všech výrobků, kde se parabeny vyskytovaly
Postupné odstraňování nebo snižování alergenních látek v přípravcích bytové kosmetiky a tělové kosmetiky
Ucelení systému hypoalergenních produktů sekce Wash Care, Home Care a Body Care (aviváže, parfémové sašetky, prostorová aromatika, tekutá mýdla)
Šetrnější složení gelů na ruční mytí nádobí (změny konzervačního systému a bez obsahu Sodium Laureth Sulfátu, barviv a alergenů). Receptury těchto produktů byly tvořeny s ohledem na zákazníky s dermatologickými problémy (atopici, ekzematici apod.)
Šetrnější složení nových výrobků EcoMimi a PureMimi (s novým označením NATURAL PRODUCT – bez SLES/SLS, barviv, alergenů, parabenů…)
Šetrnější složení nových výrobků CLINICAL (s novým označením NATURAL PRODUCT – bez SLES/SLS, barviv, alergenů, aj.)

Šetrnější složení inovovaných kosmetických produktů Baby Care tak, aby mohly nést označení Natural Product
Zavedení úplně nové řady Animal Care s produkty s označením Natural Product pro péči o domácí mazlíčky a jejich prostředí
Originální Eurona lahve na aviváže, tekutá mýdla, univerzální úklidové prostředky, gely na ruční mytí nádobí, EcoMimi gel a 500 ml Eurona lahve ze 100% recyklovatelného materiálu HDPE
Zavedení produktů se symbolem Natural Product
A v neposlední řadě naše vlajkové lodě White&Bright a Baby&Sensitive prošly těmi nejnáročnějšími testy, aby mohly nést označení ECOLABEL a Ekologicky šetrný výrobek.
Dlouhodobě pracujeme na nahrazení konzervační látky methylisothiazolinone v recepturách našich výrobků. Použití této látky není dle platné evropské legislativy pro detergenty nijak limitováno, u oplachové kosmetiky, která přichází do přímého kontaktu s pokožkou, je v limitu do 0,0015% povolené a zcela nezávadné. I přesto, že naše výrobky obsahují zcela zanedbatelné % této látky, ještě nižší než uvedený limit v kosmetice, chceme vyhovět přáním našich zákazníků.
Tento proces zahrnuje velmi náročné změny v receptuře výrobků tak, aby byla zaručena jejich stabilita (např. aby nedocházelo ke změnám barev, houstnutí směsí, případně řídnutí, ke změně vůně výrobku nebo dráždivosti při styku s pokožkou, apod.).
Zároveň je nutné takovou změnu po delší dobu sledovat a testovat pro udržení té nejvyšší funkčnosti a účinnosti výrobku. A je také důležité si uvědomit, že v současné době neexistuje optimální a univerzální varianta náhradního konzervantu pro celé spektrum výrobků, a tudíž je nemožné s ohledem na celkové náklady a čas takovou zásadní změnu provést najednou.
Při vývoji se samozřejmě řídíme platnou evropskou legislativou, a vždy se snažíme být o krok dále před konkurencí. Často věci nejsou černo-bílé a tak jednoznačné, jak uvádí různé internetové články.

VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY
Často slýchám, že když je Eurona tak šetrná, proč má na zadní straně etikety symboly vykřičníku a další varování. Toto značení je dáno legislativou. Musí tak být označena jakákoli látka, která ve 100% koncentraci způsobuje poleptání či jinou zdravotní komplikaci.
Nezáleží tedy na tom, jak zanedbatelné množství či jak malou koncentraci dané látky výrobek obsahuje.
Přestože v našich výrobcích bývá opravdu zanedbatelné množství (a v mnoha případech se ještě ředí vodou), musí být daný symbol uveden.

NATURAL PRODUCT

Označení Natural product zahrnuje nejen čisticí přípravky pro péči o dům, ale také kosmetické produkty, které ve svém složení neobsahují níže uvedené nežádoucí chemické látky.
Bez SLS/SLES
Bez parabenů
Bez alergenů
Bez syntetických barviv
Bez ropných derivátů
Produkty se symbolem Natural product jsou velmi vhodné především pro osoby s extrémně citlivou pokožkou, alergiemi na výše uvedené složky a ty, kteří vnímají vysoké nároky na ekologičnost a šetrnost jako součást svého životního stylu a filosofie.

Nové konzervační látky jsou:
Sodium Benzoate – sodná sůl kyseliny benzoové, která se přirozeně vyskytuje v ovoci – brusinkách, meruňkách, jablkách, dále pak v houbách, skořici, hřebíčku a některých mléčných produktech (jako výsledek bakteriálního kvašení) a čajích. Benzoát sodný se však vyrábí synteticky (např. neutralizací kyseliny benzoové s hydroxidem sodným). Má formu bezbarvého až bílého krystalického prášku (vloček či granulí) rozpustného ve vodě. Výjimečně prostupuje do pokožky, v těle se ale neusazuje a je rovnou metabolicky vyloučen. S kyselinou askorbovou (vitamin C) tvoří karcinogenní látku benzen, samotný ale není toxický ani karcinogenní.
Používá se především jako složka konzervačního systému (i v potravinářství), povolená i v přírodní kosmetice. Je jednou z nejlevnějších konzervačních přísad vůbec. Má antimikrobiální účinky, zabraňuje množení bakterií, ale nezabíjí je. Je také lehce antimykotický, chrání před houbami, plísněmi a kvasinkami (v kyselém prostředí, tzn pH 4,5 a nižší). Je tedy citlivý na pH prostředí, ve kterém se nachází. V závislosti na pH se vždy upřednostňuje jedna z jeho vlastností, dá se tak považovat za nestálou, ale stále funkční látku. Nepatří mezi alergeny a jen u velmi citlivých jedinců může vyvolat kontaktní dermatitidu.

Potassium Sorbate – draselná sůl kyseliny sorbové. Používá se v syntetické podobě, velmi výjimečně ji najdeme v derivované přírodní formě. V kosmetických přípravcích nachází místo jako alternativa parabenů, funguje jako konzervační přísada (povolená v přírodní kosmetice).
Má antimykotické účinky, zabraňuje tak růstu plísní, kvasinek a hub, ovšem nechrání před bakteriemi, zastavuje množení mikroorganismů a prodlužuje trvanlivost produktu. Nepatří mezi alergeny a jen u extrémně citlivých jedinců bylo zaznamenáno mírné podráždění.

Benzyl Alcohol – organický alkohol, který se přirozeně vyskytuje v ovoci (např. v meruňkách), čajích a silicích mnoha rostlin.
Má nasládlou mandlovou vůni, ve větším množství funguje jako vonná látka. V přírodní kosmetice se používá jako konzervant a rozpouštědlo (snižuje hustotu produktu). Snadno se vstřebává do pokožky. Je antibakteriální, antiseptický, lehce anestetický, zabraňuje růstu mikroorganismů, zmírňuje pocit svědění a ulevuje od bolesti. V potravinářství se používá jako přísada do aromat pro likéry, aromatizovaná vína a další alkoholické nápoje, přidává i do cukrovinek, čokolád nebo jemného pečiva.

Ethylhexylycerin – derivát glycerinu, ovšem v konečné podobě tvoří syntetickou sloučeninu. Používá se především jako posilovač jiných konzervačních složek tím, že snižuje povrchové napětí na buněčných stěnách mikroorganismů a ty pak rychleji zanikají.
Je to také neškodná alternativa za parabeny, na pokožku má zjemňující účinky a může lehce maskovat přirozený pach neparfemovaných složek. Je označený jako neškodný, jen u velmi citlivých jedinců může vyvolat kontaktní dermatitidu.

Náhrady za SLS/SLES:
Sodium C14-16 Olefin Sulfonate – sůl sulfonátu sodného. Je to bledě žlutý až světle jantarový vodný roztok, který je dobře rozpustný ve vodě. Kromě kosmetického průmyslu se používá v zemědělství, v textilním průmyslu, v pracích prostředcích, ve stavebnictví, přidává se do hasicích pěn. Sodium C14-16 Olefin Sulfonate je poměrně dobrý čistič s vysokými pěnivými schopnostmi, který velmi dobře emulguje. Zlepšuje vzájemnou vazbu složek v produktu, tedy jeho konzistenci a flexibilitu. Přidává se do výrobků osobní a vlasové péče, ve které je vhodný obzvláště pro kudrnaté vlasy.
Doposud nebylo prokázáno, že by byl karcinogenní nebo mutagenní. Má nízkou ekotoxicitu, v kosmetice se používá jen v mírných koncentracích.

Coco Glucoside – jemná, povrchově aktivní látka, která se vyrábí z kokosového oleje. Je to přírodní emulgátor (umožňuje smíchání dvou a více nemísitelných kapalin, např vodu a olej), pomáhá vytvářet pěnu a smývá z pleti nečistoty. Spojuje totiž vodní a olejovou složku v kosmetice, zatímco olej na sebe naváže všechny nečistoty, tak emulgátor pomáhá vše smýt z pokožky vodou.
Coco glucoside se používá nejčastěji v čisticí kosmetice, najdete ho v šamponech, v odličovacích přípravcích nebo sprchových gelech. Vytváří velmi jemnou pěnu, nahrazuje v kosmetice chemické sulfáty (SLS, SLES), je plně biologicky odbouratelný, nevysušuje ani zbytečně nedráždí pokožku. Je vhodný i pro citlivou, suchou nebo podrážděnou pleť.

Lauryl Glucoside – povrchově aktivní, neiontová látka, která pomáhá sloučit dohromady vodu, oleje a nečistoty tak, aby mohla být pokožka bez problémů očištěna. Je vyrobena z glukózy a lauryl alkoholu, většinou syntetickou cestou. V přírodní kosmetice se používá jako tenzid, který dokáže nahradit sulfáty a další pěnivé chemikálie.
Je tak často součástí čisticích produktů, šamponů nebo sprchových gelů. Vytváří bohatou pěnu a je vhodná i pro děti a citlivou kůži. Lauryl glucoside je šetrný k pokožce, nevysušuje a nedráždí a udžuje její rovnováhu. Navíc je biologicky odbouratelný a šetrný k životnímu prostředí.

Cocamidopropyl Betaine – může být získáván z kokosového oleje nebo jako syntetická látka v laboratoři. Látka je povolená u certifikátů přírodní kosmetiky ECOCERT a CPK a je považována za vhodnou pro všechny typy pleti. I když ojediněle v některých případech může být dráždivá a způsobovat začervenání pokožky.
Cocamidopropyl betaine v kosmetice má čistící funkci, pomáhá přípravek napěnit a emulzifikovat, je to přírodní tenzid, a je tak častou součástí čistících gelů, vlasové kosmetiky nebo sprchových gelů. V přírodní kosmetice nahrazuje funkci sulfátů (SLS, SLES), je ale šetrnější a nevysušuje.

Cocamidopropyl Hydroxysultaine – syntetická povrchově aktivní látka odvozená od mastných kyselin kokosového oleje, hodnota jeho pH umožňuje aby byl kompatibilní s ostatními kationtovými, aniontovýmí a neiontovými povrchově aktivními látkami. Má dobré čistící vlastnosti, ale vzhledem k ostatním povrchově aktivním látkám je mírnější.

Glyceryl Oleate – vyskytuje se ve formě vloček (bílé až žluté barvy). Získává se z přirozeně se vyskytujících rostlinných olejů a tuků. Vytváří se esterifikací glycerinu a kyseliny olejové. Funguje jako emulgační přísada (spojuje olejovou a vodní bázi produktu) a snižuje povrchové napětí dalších složek.
Působí jako změkčovadlo (změkčuje látku, která by se jinak těžko roztírala, činí ji poddajnější). Jeho další funkcí je zlepšovat hydrataci a zvlhčení pokožky, také na ni má zklidňující účinky. Najdete ho hlavně v dekorativní kosmetice, bývá součástí očních stínů, rtěnek nebo make-upů. Objevuje se ale i ve vlasové, tělové a pleťové kosmetice, kde pomáhá zlepšovat konzistenci produktů.

Glyceryl Stearate – bíle či krémově zbarvená, voskovitá, povrchově aktivní, pevná látka. Je odvozena z palmového jádra nebo třeba sojového oleje (takto vyrobená se nejčastěji používá v přírodní kosmetice), ale může pocházet i z živočišných zdrojů. Přirozeně se vyskytuje v lidském těle. Glyceryl stearate SE je forma Glyceryl stearátu, která navíc emulzifikuje. V kosmetice se používá jako emulgační činidlo.
Glyceryl stearát najdeme v pleťových krémech a dalších produktech vlasové i dekorativní kosmetiky. Pomáhá zlepšovat vsakování krémů nebo olejů. Snižuje mastnotu olejů používaných v některých kosmetických výrobcích, zjemňuje a vyhlazuje pokožku, zvlhčuje ji, vytváří na kůži ochrannou vrstvu, která pomáhá předcházet dehydrataci. Zlepšuje celkovou hydrataci pokožky. Má ochranné účinky i proti volným radikálům a předčasnému stárnutí pleti.
Tímto symbolem jsou označeny následující produkty: