Vitamínem D posilujeme imunitu.

Vitamin D jako přírodní nepřítel COVIDU-19?

Tento vzácný vitamin najdete v kvalitním lososovi! „Vitamin D je významný pro správnou funkci imunitního systému. Byl prokázán jeho pozitivní vliv na snížení rizika virových infekcí dýchacích cest. Naše statistická analýza naznačuje možná podobnou účinnost i v případě COVID-19,“ uvedl doktor David Meltzer, vedoucí Nemocniční medicíny na prestižní Chicagské univerzitě. Studii zaměřenou na působení vitaminu D v prevenci COVIDU-19 zkoumali i lékaři z Texaské univerzity veřejného zdraví. Ukázalo se, že by nedostatek vitaminu D mohl mít skutečně souvislost se zvýšenou úmrtností lidí nakažených koronavirem. Češi se pak řadí k národům, které ho mají nedostatek. Skvělým zdrojem vitaminu D je maso z lososa, které navíc obsahuje cenné esenciální mastné kyseliny. Losos se řadí k tučnějším rybám, ale rybí tuk naopak prospívá srdci a pomáhá i vstřebatelnosti samotného vitaminu D (ten se rozpouští v tucích). Příroda si to umí zkrátka zařídit nejlépe. Rybu bychom měli podle výživových doporučení zařadit do svého jídelníčku zhruba 2x týdně. Při výběru lososa však musíme dbát na kvalitu. Ta rozhoduje o tom, kolik vitaminu zkonzumujeme a jak účinně bude působit v našem těle. Lososi z farmových chovů, které nabízí běžně dostupné markety a obchody, mají v mase výrazně nižší množství vitaminu D. Nemluvě o řadě dalších nevhodných aditiv a chuti. Lososi z Moře v srdci Evropy žijí v tzv. »welfare«, které jim zajišťuje maximální zdraví a podmínky pro život. To se významně podepisuje mimo jiné na obsahu důležitých vitaminů a minerálů v mase, včetně tzv. »déčka«. Proto dbejme na kvalitu lososa a potravin obecně, protože ta může mnohdy znamenat daleko víc, než by se možná zdálo…

Luxusní losos z Moře v srdci Evropy… Udělali jsme test a koupili jsme ještě kus lososa v rybárně…. Výsledek? Konzistence našeho lososa se nedá s konkurencí srovnat… Za mě losos z Moře v srdci Evropy.
Za měsíc budu opět ve frontě na odběrném místě v Plzni.

Na Rozmarýnu, máslo mňamka

Tatarák z lososa – k oškrábanému masu z lososa přidám se jarní cibulka, dijonská hořčice, sůl, citrón a dle chuti petrželka a kopr. Mňam


Tušila jsem, že díky speciálnímu chovu a čerstvosti bude losos pochoutka. Ovšem že budu mít na talíři něco tak neskutečně chutného, to jsem ani nečekala. Přitom stačí jen sůl a chuťové buňky chrochtají blahem. Nedá se to ani dát do slov. Je to opravdová delikatesa.

Losos filet – olivový olej, koření, zabalit do alobalu a šup do trouby.
Dobrou chuť  Lucie Pudíková